tirsdag 3. februar 2009

Ny svindelmetode på QXL

En ny type svindel er avslørt på QXL. Bilder av mynter manipuleres i fotoredigeringsprogrammer slik at myntene framstår som bedre enn de er. Selgeren Kåre M. med salgsnavnet "jasså" på QXL har vist at det går an å tjene penger på den slags virksomhet.

Samlermiljøet har hatt mistanke til Kåre ”jasså” M. en god stund, men det har vist seg å være vanskelig å skaffe håndfaste bevis. Dessuten har det vært noe usikkerhet rundt metoden han har brukt for å manipulere bildene av myntene.


Det viser seg at Kåre ”jasså” M. spesialiserer seg på å kjøpe og selge bedre norske årgangsmynter i gjennomsnittskvalitet. Særlig har han kjøpt og solgt 50-ører fra 1954. Dette er en av de mer interessante 50-ørene; den har en katalogverdi på hele 5000 kroner i usirkulert kvalitet. I godt brukt kvalitet er den verdt mellom 50 og 300 kroner. Han har ved to anledninger kjøpt slike mynter for hhv 90 og 160 kroner på QXL. Deretter skannet han et nytt bilde av myntene, og disse bildene behandlet han i Photoshop.


Det som egentlig er bildet av en godt slitt mynt kan med et par klikk se ut som bildet av en nesten perfekt mynt. Det er egentlig ikke så vanskelig, han er ikke en avansert bildemanipulator, og han brukte en standardfunksjon i Adobe Photoshop: Smart Blur. Da ble detaljene skarpe, mens feltene ble uskarpe. Han lykkes dermed å skjule de mange sirkulasjonssporene mynten hadde, og mynten framsto som langt bedre enn den virkelig var.


Kåre ”jasså” M. har på QXL solgt minst to 50-ører 1954 med slike manipulerte bilder. Han er ingen ærlig selger, så han skrev ingenting i salgsteksten at bildet var manipulert. Han opplyste heller ikke om hvilken kvalitet mynten var vurdert til, men ba folk vurdere mynten på bakgrunn av de manipulerte bildene.


Det er likevel enkelt å avsløre ham: Bilder av mynter han har kjøpt er enkle å sammenligne med de manipulerte bildene han la ut. Ett av bevisene er lastet opp på denne bloggen: En 50-øre 1954 han kjøpte for 160 kroner ble etter en tur innom fotoredigeringsprogrammet til en mynt han solgte for 660 kroner. Det er god fortjeneste på et par minutter i Photoshop. Det er ingen tvil om at det er samme mynt, de to hakkene over 5-tallet er de samme på begge bildene. Dette er et unikt trekk ved nettopp dette eksemplaret av 50-øre 1954.


Kåre "jasså" M. er fortsatt aktiv. Så sent som 3. februar forsøkte han å gjennomføre et salg med manipulerte bilder: Denne gangen var det ingen som bet på agnet, og mynten til 420 kroner ble ikke solgt. Han hadde kjøpt mynten for 90 kroner av en annen samler, og så nok for seg en solid fortjeneste.


Det er likevel lite som tyder på at Kåre ”jasså” M. stanser sin virksomhet. Han bare blåser av avsløringene og han er fast bestemt på å forpeste samlermiljøet og QXL med manipulerte bilder, og han vil fortsatt forsøke å knipe surt opptjente kroner av uskyldige samlere. QXL er ikke flinke til å fjerne slike folk fra sine auksjonssider.


søndag 1. februar 2009

Et friskt pust: Hamsun på mynt 19. februar


Den omstridte forfatteren og nobelprisvinneren Knut Hamsun blir hedret med en norsk minnemynt. Norges Bank står som utgiver og den kjente kunstneren Enzo Finger står for designet. Mynten får en pålydende verdi på 200 kroner, men utsalgsprisen til samlere og andre blir 450 kroner. Den er tilgjengelig fra 19. februar. Det er nok til alle: Opplaget er begrenset til optimistiske 40 000 eksemplarer. Jeg tror at 5000 eksemplarer ville holdt i massevis.

Myntsamlere har foreløpig vært unisone i sin fordømmelse av mynten. Det er ikke spørsmålet om Knut Hamsun som opptar dem, men at designet er vanskelig, at mynten er uryddig og at den er dyr. Jeg mener at mynten gir myntsamlere en utfordring. Denslags utfordringer bør man ta på strak arm.

Hamsun-mynten skiller seg dramatisk fra andre norske minnemynter. Det er en komplisert mynt som krever mer av publikum enn vanlige mynter. Enzo Finger har designet et motiv der Knut Hamsuns navnetrekk er det mest tydelige og synlige. En stor del av designet fylles opp av en manusside fra Hamsuns Markens grøde. Det mest overraskende, og kontroversielle, ved mynten er at Knut Hamsuns profil bryter fram bak tekstlinjene. Den omstridte forfatteren gjør altså en forsiktig entré på minnemynten til hans ære.

Det er mulig det ligger en kommentar til debatten om Hamsun her: Mange er fortsatt sterke motstandere av å rehabilitere forfatteren, siden han så klart stilte seg på gal side under okkupasjonen. Samtidig er Hamsun udiskutabelt en av landets fremste forfattere gjennom alle tider. Kanskje må myntdesigneren være så forsiktig når han er med på å rehabilitere forfatteren?

Portrettet av Hamsun er inspirert av en radering av Horst Janssen. Det er også klart at Enzo Finger står i gjeld til skulptøren Nils Aas’ minnemedalje over kong Haakon VII fra 1972. Han er også inspirert av moderne utenlandske minnemynter, for eksempel fra Nederland og Finland.

For å virkelig få glede av denne mynten må man bruke tid på å betrakte den under ulike lysforhold. Mitt tips er å holde mynten på armlengs avstand og snu hånden slik at lyset faller ned på mynten fra stadig ulike vinkler. Når lyset gir ulike skyggeeffekter, vil man kunne få full glede av portrettet.

Denne minnemynten er et friskt pust i den norske myntrekka. De siste årene har Norges Bank utgitt en rekke minnemynter uten portrett. Minnemyntene for Niels Henrik Abel og Henrik Wergeland var absolutte bunnpunkter i en kjedelig norsk myntrekke. Det er gledelig at Norges Bank denne gang satser på portrettkunst - selv om myntsamlere umiddelbart kan ha vansker med å forstå portrettet.