tirsdag 29. april 2008

Falsk 1/2 speciedaler 1821

Det har lenge gått et rykte om at kinesiske falskmyntnere har laget en falsk 1/2 speciedaler 1821. Nå er det bekreftet. En ny 1821-halvdaler har dukket opp på eBay, og det viser seg at denne har mye felles med en annen. Den andre 1821-halvdaleren ble solgt på eBay i september 2007.

Det er ulike eksemplarer. Mynten som ble solgt i september var tilsynelatende i nær usirkulert kvalitet. Den mynten som er for salg i dag er i godt slitt kvalitet. Likevel er det helt klare likhetspynkter mellom de to myntene.

På forsiden er den midterste tverrstreken i E i SVER nesten slitt helt bort. Det er også andre likhetspunkter i omskriften; V i XIV er nesten halvt slitt bort.

På baksiden har de to myntene flere riper felles. Dette er sekundære sirkulasjonsmerker som er unike for hver enkelt mynt. Dersom to mynter deler identiske riper, så er det et klart tegn på at myntene er kopier av hverandre. Det går en ripe gjennom P i SPs, og det går en annen ripe gjennom 0 i 60.

Det er all grunn til å være på vakt. Kineserne har nå laget forfalskninger av en hel rekke norske mynter, blant annet 1 speciedaler 1835, 1849 og 1857. Disse har blitt solgt for tusenvis av kroner på auksjoner, og mange av de som selger disse står hardt på at de er ekte. Dette er et problem myntsamlere neppe blir kvitt med det første, og det beste man kan gjøre er å lære seg kjennetegnene på de falske myntene.

lørdag 26. april 2008

Oslo Mynthandels auksjon: Norske mynter

Etter første dag av Oslo Mynthandels vårauksjon er det bare én konklusjon å trekke: Norsk daler- og skillingsmynt er i vinden som aldri tidligere. Det hele startet med salget av kong Sverre Sigurdssons penning. Det finnes bare tre eksemplarer i privat eie av denne mynten, og det gjenspeilet seg i salgsprisen.

Sverre-penningen

Det var første gang Sverre-penningen ble tilbudt på offentlig auksjon i Norge. Den lille penningen hadde en utropspris på 100 000 kroner. Budgivningen stanset på 375 000 kroner, og med kjøpssalær ble sluttsummen 442 500 kroner. Dermed er denne penningen blant de aller dyreste norske myntene.

Ivrige Frederik-fans
Dansketidas mynter er stadig like populære samlerobjekter. Et nydelig eksemplar av kong Christian IVs speciedaler fra 1637 ble solgt for 23 000 kroner. Det er ikke så galt for en slik mynt. En sjelden speciedaler fra kong Frederik III preget i 1659 ble klubbet ned for 66 000 kroner.

Kong Frederiks mynter gikk i det hele tatt bra på auksjonen. En usedvanlig stor samling 2-marker og 1-marker var lagt ut for salg, og det ga mange samlere en mulighet til å komplettere sine egne samlinger. Flere sjeldne årstall og varianter gikk langt over utropsprisen. Et svært pent eksemplar av 2-marken 1654 ble solgt for 5200 kroner, det var langt over utropsprisen på 1200 kroner. En sjelden 2 mark 1651 hadde en utropspris på 2000 kroner, men ivrige budgivere ga seg ikke før den oppnådde 11 000 kroner. Generellt gikk myntene for tre ganger utropsprisen, noen for langt mer.

Kostbare dalere
Reisedalere og ranskriftsspecier er også populære. Randskriftspeciene ble preget på Kongsberg i 1790-årene, og er blant de mest særegne myntene man har produsert her til lands. Myntene er preget med patriotiske og gudfryktige ranskrifter skrevet på versefot. En mynt med innskriften "Danner Kongis Nordske Fielde Slige Frugter Har I Vælde" ble solgt for 25 000 kroner. Et annet meget pent eksemplar med innskriften "Det Klipperne Yder Vor Bergmand Udbryder Hvad Hytten Da Gyder Af Mynten Vi Nyder" fant en fornøyd ny eier for 42 000 kroner.

Da danskekongene dro på reise i Norge fikk de preget spesielle mynter ved myntverket i København. Siden myntene er preget for bruk i Norge, så regnes de som norske selv om de er preget i Danmark. En flott daler preget til kong Christian VIs reise i 1733 gikk for 44 000 kroner. Like dyr ble ikke den morsomme daleren preget til kong Frederik IVs reise. Den har innskriften: "Troe Löve-Mod Og Hvad Dan-Kongens Gunst Kan Vinde, Mens Norges Klippe Har Mand, Skal Hos Nordmand Finde". En nordmann fant den var verdt 23 000 kroner.

Bilde: Oslo Mynthandel auksjon 60, lot 673, Reisedaler 1749.

Oslo Mynhandels auksjon: Medaljer og sedler

Oslo Mynthandels auksjon startet like etter klokken 9 lørdag formiddag. Rococcosalen i Grand Hotel ved Karl Johansgate var fylt opp av ivrige mynt-, seddel- og medaljesamlere. Budgivningen var ivrig, og det ble oppnådd flere god priser på objektene.

Først ut var norske medaljer. Blant samlere er Ivar Throndsens medaljer stadig populære. Throndsen var myntgravør ved Den Kongelige Mynt på Kongsberg fra 1879, og produserte en rekke flotte medaljer fram til han døde i 1932.

Billig gull, dyrt sølv
Høydepunktet var nok Generalmajor Otto Nyquists prismedalje i gull. Eksemplaret som var lagt ut ble delt ut i 1917, og hadde et utrop på 12 000 kroner. Overraskende nok gikk ikke medaljen høyere enn utropsprisen.

Et annet høydepunkt var medaljen utgitt i forbindelse med 100-års utvandrerjubileet i 1925. Medaljen ble produsert i USA og ble godkjent av den amerikanske kongressen. Den ble formgitt av den kjente amerikanske skulptøren Fraser, og finnes i flere ulike varianter. Den mest vanlige er en tykk sølvmedalje med åtte kanter. Den finnes også i en tynn utgave, og denne har tradisjonellt blitt betraktet som svært sjelden. Denne gangen gikk et eksemplar i svak 01-kvalitet for 3800 kroner. Det er friskt for en medalje det finnes tusenvis av.

Tugthus-skillingen
Polletter er også populære samlerobjekter, og den sjeldne skillingen fra Christiania Tugthuus er ikke noe unntak. 1 skillingen fra 1769 er kjent i seks eksemplarer i privat eie, og den ble solgt for 32 000 kroner i dag.

Kong Oscar til tusen
Et av de samlerområdene som er i sterkest vekst er sedler. Norske sedler fra kong Oscar IIs regjeringstid er uhyre populære – og sjeldne. Derfor var det også frisk budgivning på formiddagen. 10 krones 1890 gikk for 29 000 kroner, mens en tilsvarende seddel fra 1899 ble klubbet ned på 25 000 kroner. Fem-krone sedlene var ikke mindre populære, og selv et dårlig eksemplar i 1- kvalitet med taperester gikk for 11 500 kroner. Et svært friskt og pent eksemplar fra 1899 i nær helt usirkulert kvalitet (0/01), ble solgt for 33 000 kroner. Det er overraskende lavt, og var utvilsomt et av de bedre kjøpene i dag.

Bilde: Oslo Mynthandels auksjon 60, lot 39, 1 skilling 1769 Christiania Tugthus.

Quislinger og judaspenger under hammeren

Dagbladet Web-tv: Quislinger og judaspenger under hammeren.

tirsdag 15. april 2008

Kong Sverres penning

Lørdag 26. april er en dag myntsamlere bør merke seg. Oslo Mynhandel kommer til å auksjonere bort en numismatisk godbit: Kong Sverres penning. Han var konge i årene 1177 til 1202, og var den eneste av de norske middelalderkongene som preget mynter med motiv på begge sider.

(Bilde 1: Oslo Mynthandels Sverre-penning. Fra auksjonskatalogen.)

Sverre-penningen har et bilde av kongen på forsiden, og et kors og innskriften NI på baksiden. Det betyr at mynten ble preget i Nidaros en gang i 1180- eller 1190-årene. Mynten er tynn og veier bare 0,39 gram. Særlig stor er den heller ikke i dagens målestokk, knapt på størrelse med en 50-øring og langt tynnere.

Sverre-penningen er en sjeldenhet. Det er bare kjent tre eksemplarer i
privat eie, og ett av dem dukket først opp på en tysk auksjon for to år siden. De to andre er berømte i det norske myntsamlermiljøet. Penningen Oslo Mynthandel skal auksjonere bort kommer fra den store samlingen til Den norske Creditbank. De kjøpte den igjen fra den kjente norske myntsamleren og medaljegravøren Halfdan Rui. I dag er det Den norske Bank som står som eier. Den 26. april 2008 vil den bli solgt til høyest bydende.

Utropsprisen hos Oslo Mynthandel er 100 000 kroner. Sverre-penningen vil likevel gå for en langt høyere pris. Da en lignende penning ble solgt av Westfälische Auktionsgesellschaft i september 2006 var utropsprisen 2500 euro (20 000 kroner). Oslo Mynthandels representant bød på vegne av en norsk storsamler, og fikk tilslaget på 22 000 euro (180 000 kroner).

(Bilde 2: Westfälische Auktionsgesellschafts Sverre-penning.)

Oslo Mynthandels auksjonskatalog kan du laste ned fra hjemmesidene deres. Link: Oslo Mynthandel.

Falsk 1857-daler på Tradera

Online auksjonssider er populære blant myntsamlere - og blant taskenspillere. I det siste har en falsk 1 speciedaler 1857 gjestet både norske QXL og amerikanske eBay. Mynten ble fjernet fra begge sidene etter at den ble avslørt som falsk. (Se bilde).

Til slutt klarte eieren å selge mynten på den svenske auksjonssiden Tradera. Link: Se auksjonen.

Beklageligvis er Tradera en auksjonsside som ikke bryr seg mye om falske mynter, svindel og svidelforsøk. Heller ikke denne beviselig falske mynten ble slettet fra auksjonssiden. Det står i skarp kontrast til hvordan saken ble behandlet på norske QXL.

Selgeren jenzbb, eller Jenz Maister fra Dortmund, var ikke særlig fornøyd med at mynten ble avslørt som falsk. Han fikk til slutt solgt den for 5700 kroner. Mr. Maister ignorerte alle bevis på at mynten var falsk og truet undertegnede med politianmeldelse hvis jeg ikke sluttet å skrive om mynten.

Mynten kommer opprinnelig fra Kina, selv om Mr. Maister holde fast på at den kommer fra et annet sted. Den ble solgt på eBay for 710 amerikanske dollar den 29. februar 2008 av en kinesisk taskenspiller.

søndag 13. april 2008

Falsk 1 speciedaler 1857

Svindel på internett: På det populære auksjonsstedet QXL blir det i disse dager tilbudt en kinesisk forfalskning av en sjelden norsk speciedaler fra 1857. Budene har nådd helt opp til 5400 kroner. Forfalskningen er null verdt.
Svindel på internett: På det populære auksjonsstedet ble det tilbudt en kinesisk forfalskning av en sjelden norsk speciedaler fra 1857. Budene nådde helt opp til 5400 kroner før auksjonen ble stoppet.

De kinesiske forfalskningene av sjeldne norske mynter har nådd våre hjemlige auksjonssider. Denne uka ble det lagt ut en falsk 1 speciedaler fra 1857 på QXL. Budene nådde 5400 kroner før auksjonen ble stoppet.

Den originale mynten ble preget for kong Oscar I på Kongsberg i 1857. Enhver original og ekte norsk speceidaler er ettertraktet av samlere, og mange er verdt mangfoldige tusen kroner. Derfor er det god butikk å svindle intetanende myntsamlere. Kinesiske svindlere har i de siste årene spesialisert seg på å lage forfalskninger av disse speciedalerne, og de blir solgt for gode penger på auksjonssteder som eBay. Noen av disse forfalskningene blir kjøpt opp av skandinaviske samlere som igjen forsøker å selge dem på norske auksjonssteder. Særlig har QXL blitt brukt til dette. Det er all grunn til å være på vakt.

Også på eBay blir det solgt kinesiske forfalskninger av sjeldne norske mynter. Dette eksemplaret ble solgt i fjor for en god slump penger.
Mer svindel: Også på eBay blir det solgt kinesiske forfalskninger av sjeldne norske mynter. Dette eksemplaret ble solgt i fjor for en god slump penger.

Dette er en beviselig falsk mynt! Det som avslører de kinesiske forfalskningene er at flere ulike mynter har helt identiske sirkulasjonsmerker. Det er umulig at to ulike mynter har fått eksakt de samme hakkene og ripene. Dette har kineserne glemt når de laget støpeformer og begynte å produsere den ene forfalskningen etter den andre. De to 1857-dalerne jeg avbilder i denne tråden har for eksempel akkurat de samme hakkene på halsen til kong Oscar. Tilsammen er det mer enn 30 identiske merker på begge myntene.

Myntene har mange fellestrekk, blant annet har de flere identiske hakk og riper. Blant dem to horisontale riper på nakken til kong Oscar.
Beviset: Myntene har mange fellestrekk, blant annet har de flere identiske hakk og riper. Blant dem to horisontale riper på nakken til kong Oscar.

QXLs sikkerhetsavdeling er koblet inn i saken, og flere samlere og eksperter har uttalt seg. Det var ingen tvil om at annonsen til Sv_bb stred mot QXLs regelverk, hvor det bl.a. i brukeravtalens §6.6 og 6.7 heter at beskrivelsen må være nøyaktig og ikke bryte med noen rettsregel.

Selgeren gjorde seg skyldig i brudd i markedsføringsloven, som bl.a. inneholder et forbud mot villedende markedsføring i §2. Det er villedende å beskrive denne forfalskningen som ekte.

Takket være innsatsen fra årvåkne myntsamlere ble auksjonen stanset av QXL i god tid.

PS. 8. april 2008: Den svenske eieren av mynten forsøker nå å bli kvitt den på eBay. Han oppgir riktignok i teksten at han har fått melding fra noen at den er falsk. Men han mener likevel at den er ekte siden den veier så mye som en speciedaler skal, og at detaljene er skarpe. Så mye fikk han altså med seg: Det var jo ikke akkurat vekta som var avgjørende, men at den har 30 identiske hakk og merker tilfelles med en annen falsk mynt!

Mynten til høyre blir i dag solgt på QXL. Den har alle de 15 merkene som er markert på mynten til venstre. Det betyr at den er en kopi og dermed en falsk mynt.
Forsiden: Mynten til høyre blir i dag solgt på QXL. Den har alle de 15 merkene som er markert på mynten til venstre. Det betyr at den er en kopi og dermed en falsk mynt.
Det samme er tilfellet for baksiden av mynten. Mynten til høyre blir i dag solgt på QXL, og selv på denne siden av mynten har den 15 felles merker med mynten til venstre.
Baksiden: Det samme er tilfellet for baksiden av mynten. Mynten til høyre blir i dag solgt på QXL, og selv på denne siden av mynten har den 15 felles merker med mynten til venstre.

Svindlet for 10 000 på eBay

Følg svindelen direkte: Denne falske speciedaleren fra 1849 blir nå solgt på eBay. Den uheldige kjøperen vil betale nær 3000 kroner for en verdiløs mynt.
Svindel på eBay: Denne falske speciedaleren fra 1849 ble solgt på eBay. Den uheldige kjøperen betalte nær 10 000 kroner for en verdiløs mynt.

Det er bare en snau uke siden kinesiske svindlere solgte en falsk norsk speciedaler på eBay. Denne uka ble det lagt ut nok en falsk speciedaler på den populære auksjonssiden. Det er en velkjent forfalskning av en norsk speciedaler fra 1849 som ble tilbudt høyeste budgiver. De ekte myntene ble preget på Kongsberg under kong Oscar I, mens den falske utgaven ble laget i Kina for kort tid siden.

Forfalskningen har tidligere vært omtalt på denne bloggen og i NNF-nytt/Norsk Numismatisk Tidsskrift. Selv på Facebook har mynten fått behørig omtale, men det synes som om markedet etter denne forfalskningen er umettelig. Dette er det fjerde eksemplaret som har blitt solgt siden april 2007.

Den aktuelle auksjonen sluttet fredag ettermiddag. 1825 dollar var høyeste bud; det er om lag 10 000 norske kroner.

Auksjonen er anonym, slik at vi ikke fikk vite identiteten til budgiveren. Norske dalere er populære samlerobjekter både i Norge og i utlandet, og det kan godt ha vært en nordmann eller en amerikaner som blir svindlet denne gang.

Selgeren var en kinesisk svindler som har solgt mange forfalskninger – ikke bare av norske mynter. Han opererer under mange ulike navn på eBay, bl.a. oldart*, yr_2000 og denne gang lr_2000. Det er mulig han også har flere andre identiteter. Han har solgt flere falske speciedalere, og noen av dem har havnet i Norge.

En av disse forfalskningene ble forsøkt solgt i Norge av en norsk samler høsten 2007. Den gangen ble forfalskningen oppdaget og auksjonen ble stanset. Den uheldige samleren tapte 7000 kroner på mynten.

Heller ikke denne gang grep eBays vaktbikkjer inn og stanset svindelannonsen. Det er derfor all grunn til å være på vakt når man ser på tilbudene på eBay.

Ny svindel på eBay

Falsk 1835-daler solgt av peterqny på eBay 18. januar 2008 for US$1245, eller om lag 6800 kroner. Mynten er verdiløs.
Falsk 1835-daler solgt av peterqny på eBay 18. januar 2008 for US$1245, eller om lag 6800 kroner. Mynten er verdiløs.
I går ettermiddag ble en påstått ekte norsk speciedaler solgt for 1245 dollar – eller om lag 6800 kroner. Det er flere måneder siden denne forfalskningen ble avslørt av norske myntsamlere, men likevel finnes det noen som lar seg lure og betaler store penger for en mynt som er uten verdi.

Forfalskningen kommer opprinnelig fra Kina, og det siste året er det solgt minst tre slike på eBay. Denne gangen var det peterqny som sto for salget, men mange mistenker at det bare er et dekknavn på en kinesisk selger. Beklageligvis er den amerikanske auksjonssiden helt uinteressert i å rydde opp i slike svindelannonser. Det er derfor opp til myntsamlernes egen jungeltelegraf å spre advarslene.

Denne gangen nådde ikke advarslene fram.

Det er ikke vanskelig å skille denne forfalskningen fra en ekte speciedaler fra 1835. Forfalskningen har en unaturlig tykk kant, noe som aldri forekommer på ekte mynter.

Fig. 3: Ekte 1 speciedaler 1835 solgt på en tysk auksjon i 2003 for 270 euro. Merk at kanten på mynten er langt smalere enn på de kinesiske forfalskningene.
Ekte 1 speciedaler 1835 solgt på en tysk auksjon i 2003 for 270 euro. Merk at kanten på mynten er langt smalere enn på den falske.

Det er ukjent hvem som har kjøpt den falske mynten. Det kan være en norsk samler som har gjort det, men det kan også være en annen. Uansett er det en samler som har brukt 6800 kroner på en verdiløs mynt – og det flere måneder etter at den ble avslørt som falsk i Norsk Numismatisk Tidsskrift, på Facebook og i denne bloggen.

Falske 50 kroner 1995 fra Kina


Hva gjør Norges Bank? Kinesere har laget en forfalskning av en norsk 50-krones minnemynt fra 1995. Det er bare små detaljer som skiller denne fra en ekte. FN-symbolet på baksiden (i krøllen på 5-tallet) er det enkleste tegnet man kan se etter. På den ekte mynten er det et kart i symbolet, forfalskningen ser ut som en basketball.
Hva gjør du den dagen du får en falsk 20-krone i hendene? Norges Bank er ansvarlig for utformingen av alle norske sedler og mynter. Sedlene er godt sikret mot forfalskninger, men det er ikke myntene. Nå har det dukket opp falske norske mynter i Kina – og disse myntene er på vei til Norge!
Jeg trodde egentlig bare det var gamle norske mynter som var attraktive for kinesiske falskmyntnere. Falske speciedalere fra 1835 og 1849 har dukket opp på Ebay, og de har blitt solgt til blant annet norske samlere.

Jeg har tatt helt feil, selv moderne minnemynter er attraktive for kinesiske falskmyntnere.
Nå har en forfalskning av minnemynten for FNs 50-års jubileum i 1995 blitt avslørt av norske myntsamlere. Det er en god forfalskning og den er preget i beste proof-kvalitet. Dessuten er det en forfalskning av en gangbar mynt, eller tvungent betalingsmiddel som det heter i loven. Denne forfalskningen rammes av straffeloven.
Ekte 50-krones minnemynt fra 1995. Den skal veie 16,85 gram og er preget i 925/1000 fint sølv. Diameter er 32 mm.
Ekte 50-krones minnemynt fra 1995. Den skal veie 16,85 gram og er preget i 925/1000 fint sølv. Diameter er 32 mm. Bilde fra Norges Bank.
Originalmynten ble utgitt av Norges Bank i 1995. Kong Harald er portrettert på forsiden, og Trygve Lie står i helfigur på baksiden. Trygve Lie var den første generalsektretæren i FN. Mynten skal være 32 mm i diameter og skal inneholde 15,55 gram rent sølv (16,85 gram bruttovekt).
Den falske mynten finnes i gult og hvitt metall. Den gule veier 16,2 gram, den hvite 20,2 gram.
Forfalskningen ble solgt for 95 amerikanske dollar av en kinesisk selger på Ebay, det er om lag 500 norske kroner. En ekte mynt selges for mellom 1000 og 1200 kroner.
Det er tydelig at vi står ovenfor dyktige falskmyntnere. Selgeren opplyser at han kjøpte 10 stykker på sitt lokale myntmarked, men det finnes mange flere av disse.
Det er bare små detaljer som skiller en falsk mynt fra en ekte. En detalj som at forfalskningen har en for enkel versjon av FN-symbolet er det som gjør den raskt gjengjennelig.
Nå er det kanskje på tide at Norges Bank tar etter andre lands nasjonalbanker og lager mynter med sikkerhetselementer. Dersom disse kinesiske falskmyntnerne klarer å lage en god forfalskning av en norsk minnemynt, så klarer de å lage gode forfalskninger av de enkle norske 10- og 20-kronene. De har langt enklere motiver og det er ikke lagt inn noen sikkerhetselementer i dem.
Det Norges Bank kan gjøre er å legge inn latente motiver eller å prege myntnene i to metaller. Det finnes måter å beskytte nordmenn mot slike forfalskninger; det står bare på viljen til å gjøre det.
Foreløpig er det samlere av norske mynter som blir rammet. Det går nok ikke lang tid før det er vanlige norske forbrukere som får neven full av falske 20-kroner.
Mynten har forresten også dukket opp på den norske auksjonssiten QXL. Der beskrives den som en kopi, men det er jo snakk om simpelt falskmyntneri. QXL har ingen planer om å gripe inn.

Falske 1 speciedaler 1835 fra Kina

Kina har lenge vært kjent for sine kopier og forfalskninger av alt fra DVD til merkeklær. Nå satser de på falske norske mynter også.

Fig. 1: Falsk 1 speciedaler 1835. Selges i dag på Ebay, tilslaget blir minst 661 dollar eller mer (om lag 4000 kroner). Selgeren er registrert i Kina.
Fig. 1: Falsk 1 speciedaler 1835. Solgt i dag på Ebay for 733 dollar (om lag 4500 kroner). Selgeren er registrert i Kina.
I dag ble en falsk norsk speciedaler fra 1835 solgt for 4500 kroner (fig. 1). Det er ikke første gang forfalskninger av sjeldne norske mynter selges fra Kina gjennom det populære auksjonsstedet Ebay.
Fig. 2: Falsk 1 speciedaler 1835. Solgt på Ebay i mai for mer enn 700 dollar (om lag 4200 kroner). Selgeren er registrert i Kina.
Fig. 2: Falsk 1 speciedaler 1835. Solgt på Ebay i mai for mer enn 700 dollar (om lag 4200 kroner). Selgeren er registrert i Kina.
De falske 1 speciedaler-myntene har et helt spesielt kjennetegn: Kanten på mynten er usedvanlig bred (fig. 1 og 2). På ekte mynter er den smalere. De falske myntene er støpt, noe man kan se på detaljer i bokstavene. På ekte, pregede mynter, er bokstavene skarpe og veldefinerte. På falske, støpte mynter, er de avrundede og uskarpe.
Fig. 3: Ekte 1 speciedaler 1835 solgt på en tysk auksjon i 2003 for 270 euro. Merk at kanten på mynten er langt smalere enn på de kinesiske forfalskningene.
Fig. 3: Ekte 1 speciedaler 1835 solgt på en tysk auksjon i 2003 for 270 euro. Merk at kanten på mynten er langt smalere enn på de kinesiske forfalskningene.

Forfalskningene er enkle å oppdage om man sammenligner dem med bilder av ekte mynter. Beklageligvis er det noen samlere som slurver, og legger inn et bud likevel. Skuffelsen kan bli stor, og det er ikke sikkert den uheldige kjøperen får igjen pengene sine.

Det er stor etterspørsel etter norske speciedalere for tiden. Samlere blir ikke tilbudt mange mynter lenger, og prisene er stigende. Mynter som for få år siden kostet 3000 kroner, kan i dag med letthet bli solgt for 6000 kroner. Da er det klart det er fristende for kinesiske myntfalskere å lage kopier, og det er fristende for samlere å kjøpe dyre mynter til en rimeligere pris på Ebay.

Det er forresten ikke bare i Norge det er stor etterspørsel etter gamle norske mynter. Norske mynthandlere som har vært på myntmesse i USA kan fortelle om stor etterspørsel og priser mange ganger det vi er vant til i Norge. Det gjør det ikke mindre attraktivt for myntfalskere å lure myntsamlere.

Norske myntsamlere er nå redd de skal oversvømmes av kinesiske forfalskninger. Hittil i år har det blitt solgt flere falske eller mistenkelige speciedalere fra Kina. Det er særlig mynter fra 1835, 1849 og 1857 som har vært i søkelyset. Det er i alle fall god grunn til å være på vakt dersom man tilbys 1 speciedalere fra Kina.

Kommentarene som er gitt siden bloggposten ble publisert tyder nå på at disse kinesiske handlerne jukser med registreringen på Ebay. 1835-daleren er tilbudt av selgere bosatt i USA, noe som mest sannsynlig ikke er korrekt.

NB. Når det gjelder 1857-daleren så er det nå bekreftet at finnes forfalskninger av denne.

Falske 1 speciedaler 1849 fra Kina

To myntsamlere har kastet bort tusenvis av kroner på falske mynter i de siste månedene. Begge to har vært med i en budkrig om en påstått ekte norsk speciedaler preget på Kongsberg i 1849. Nå er myntene avslørt som forfalskninger, mest sannsynlig produsert i Kina.

Falsk kong Oscar I, 1 speciedaler 1849. Solgt på Ebay i mars 2007 for US$520 (om lag 3200 kroner på det tidspunktet). Penger kastet ut av vinduet, mynten er falsk.
Falsk kong Oscar I, 1 speciedaler 1849. Solgt på Ebay i april 2007 for US$520 (om lag 3200 kroner på det tidspunktet). Penger kastet ut av vinduet, mynten er falsk.

Det er all grunn til å være forsiktig med myntkjøp på Ebay. Selv om det finnes mange ærlige og dyktige mynthandlere som selger mynter på Ebay, så finnes det også et stort antall svindlere. I dette tilfellet var det en kinesisk mynthandler som gjorde seg skyldig i å selge forfalskede norske speciedalere. Den ene ble solgt i april for 3200 kroner, den andre i august for 4200 kroner. (Til sammenligning ble en tilsvarende ekte speciedaler solgt på auksjon i 2005 for 3400 kroner),

Mistanker i lengre tid
Det er ikke uvanlig at det dukker opp norske mynter i utlandet. Nordmenn har reist rundt på hele kloden og lagt igjen mynter hos handelsmenn under alle himmelstrøk. Men denne gangen var mistanken om fusk sterk. Myntsamlere har i lengre tid mistenkt denne handleren for å selge falske mynter.

Falsk kong Oscar I, 1 speciedaler 1849. Solgt på Ebay 2. august 2007 for US$720 (om lag 4200 kroner på det tidspunktet). Penger kastet ut av vinduet, mynten er falsk.
Falsk kong Oscar I, 1 speciedaler 1849. Solgt på Ebay 2. august 2007 for US$720 (om lag 4200 kroner på det tidspunktet). Penger kastet ut av vinduet, mynten er falsk.

For første gang har mistankene blitt bekreftet. Det ble klart etter en omfattende diskusjon i den norske Facebook-gruppa Mynt- og seddelsamlerforum. Ved å sammenligne bilder av en speciedaler solgt i april og en solgt i august kan man bevise at myntene som ble solgt som ekte i virkeligheten var falske.

Støpt kopi
Det som har skjedd er at en ekte mynt har blitt brukt til å lage former for å produsere støpte kopier. Utstyret som blir brukt er bra. De falske myntene som har blitt produsert virker ved første øyekast helt ekte. Myntsamlere som var vant til å se slike mynter festet seg likevel ved noen detaljer som var mistenkelige.

Bilde
Fig. 1: Støpefeil.
Bokstavene på begge myntene var uklare og det tydet på at myntene var støpt. Det at R i RET under portrettet har sammenløpte bein er et tegn på støpefeil. På ekte mynter er bokstavene tydelige og godt definerte. Dette er noe det er umulig å få til på støpte mynter. (Fig. 1)

Det som likevel er uomtvistelige bevis på at mynten er falsk er at den har en identisk tvilling.

Falske tvillinger
Så lenge en ekte mynt sirkulerer blant folk, så får den merker som er helt unike for den enkelte mynten. Dette er kjennetegn som ikke oppstår i produksjonen og som er til god hjelp for myntsamlere som vil avsløre forfalskninger. Dersom helt spesielle sirkulasjonsspor deles av to mynter, så er det bevis på at de er avstøpninger av den samme originale mynten.

De to 1849-dalerne som ble solgt fra Kina delte mange slike sirkulasjonsmerkene. Jeg skal bare nevne to av dem her.

Bilde
Fig. 2: Identisk skade.

På forsiden over hodet til kongen, mellom R.G i ordet SVER. G ser man at det er en svakhet i perleringen mot kanten. Denne svakheten er felles for begge myntene, men er langt svakere på den ene. Dette er en skade den originale mynten har fått og som har blitt reprodusert på forfalskningene. (Fig. 2)

Identiske merker er også tydelige på baksiden av mynten.

Bilde
Fig. 3: Identisk skade.
På baksiden til høyre på våpenskjoldet kan man se et lite hakk. Dette er plassert på samme plass på de to myntene, noe som er ganske usannsynlig for to ulike sirkulerte mynter. (Fig. 3)

Det er andre spesielle sirkulasjonsmerker som går igjen også, men det er ingen grunn til å informere forfalskeren om hvilke andre feil han har begått. Det ikke nødvendig å hjelpe ham til å lage bedre forfalskninger, bare å advare norske myntsamlere mot denne forfalskningen.

Den kinesiske handleren, oldart*, er fortsatt registrert på Ebay. (Det er mulig han også har flere nick.) Han har solgt flere påstått ekte norske speciedalere i år, bl.a. fra 1835 og 1857. I skrivende stund er det ikke mulig å påvise at disse også er forfalskninger, men norske myntsamlere bør være på vakt. Norske speciedalere er ettertraktede samlerobjekter og det er all grunn til å tro at det kommer til å dukke opp flere forfalskninger i årene framover.

PS. Artikkelen bygger på en analyse av fotografiene av de to myntene. Selgeren har bevisst gjort bildene uskarpe for å skjule likhetstrekkende.

PPS. Selgeren har hatt minst en norsk kunde de siste månedene. Det er fullt mulig at en, eller begge, av de speciedalerne som er nevnt her har blitt solgt til Norge.