tirsdag 1. april 2014

Falske femører fra Kina


Falsk 5-øre 1945 produsert i Kina.
Ekte 5-øre 1945 produsert i Kongsberg.
 Svindlere har alltid forfalsket mynter. Selv i antikken ble de aller første myntene kopiert og forsøkt brukt som ekte penger. Opp gjennom historien har falskmyntnere blitt hardt straffet, men det har likevel ikke avskrekket dem. Idag er nok straffene mer humane, men problemet med falske mynter er stadig økende.

Lesere av denne bloggen vet at kineserne i årevis har forfalsket norske samlermynter.

5-øre 1918 og 1945 er to svært populære og ettertraktede norske samlermynter. Selv i dårlig kvalitet er de verdt mange penger.
Falsk 5-øre 1918 produsert i Kina.
Ekte 5-øre 1918 produsert i Kongsberg.

Det er derfor ingen overraskelse at kineserne har laget gode forfalskninger av disse myntene.

De kinesiske forfalskningene er enkle å avsløre dersom man sammenligner dem med de ekte myntene. Det er særlig enkelt dersom man holder den i handa under godt lys. Det er to ting som er iøyenfallende: De kinesiske forfalskningene er mye lysere i fargen enn de norske myntene. Det andre er at de er noe tykkere. En ekte mynt er under 2 mm tykk, mens en falsk mynt er mer enn 2 mm tykk. De kinesiske forfalskningene veier 9 gram, mens de ekte veier 6,9 gram.

Dessverre er dette ikke like enkelt å se dersom man bare har et bilde å forholde seg til.

Det er for eksempel enkelt å forandre fargen på et foto av forfalskningen. Dermed kan den framstå som mørkere enn den virkelig er. Tykkelsen ser man sjeldent på bilder som ligger ved nettauksjoner.

Derfor må man se etter andre detaljer. Det enkleste er å se på årstallene. Det er store forskjeller på det siste sifferet i årstallene mellom de ekte og de falske myntene.

På 5-øren fra 1918 er 8-tallet betydelig større på den falske mynten, og tilsvarende er 5-tallet på den falske 5-øren 1945 større enn på den ekte.




De kinesiske forfalskningene av 5-øringene var kjent i flere år, men en av disse forfalskningene ble forsøkt solgt på auksjonsstedet QXL. Selgeren var uvitende om at mynten var falsk, men etter noe overtalelse ble auksjonen stanset slik at han kunne undersøke med en profesjonell handler om mynten var ekte eller ikke.

Det er i seg selv en advarsel til samlere om at det er tryggest å kjøpe mynter av en profesjonell handler, eller i alle fall en erfaren myntsamler. Disse kinesiske forfalskningene er ikke umulige å avsløre, men man må ha litt grunnleggende kunnskap om de ekte myntene. Det å studere hvordan tallene i årstallene ser ut. Falskmyntnere idag har mye teknologi de kan misbruke, og de kan lage gode kopier; men det er alltid noen avvik i detaljene. Det å kjenne til disse detaljene kan spare deg for mange penger.