For kort tid siden ble et funn av romerske bronsemynter slått stort opp på NRKs sider (tidligere omtalt på denne bloggen: Er Labo-funnet en spøk?) Nå har arkeologisiden Past Horizons publisert et funn av fem bronsemynter: Coin find may represent a lost antiquarian collection. Funnet består av fem mynter i kobber eller bronselegering, og ble funnet i løse jordmasser. Past Horizons opplyser om at myntene har rester av lim på den ene siden, og at de derfor kan ha vært en del av en samling der myntene har hengt side ved side.
Nettopp.
Det er særlig to mynter som utmerker seg i dette funnet: Den ene gir seg ut for å være en tetradrakme preget av den makedonske kongen Demetrios I (306-283 f.Kr.) og den andre av den trakiske kongen Lysimachos (360-281 f.Kr.) Demetrios-mynten framheves også av Past Horizons.
Det er bare ett vesentlig problem: Disse myntene ble opprinnelig preget i sølv. En annen ting er at den ene siden på Demetrios-mynten er den samme som på Lysimachos-mynten. Det ble aldri laget originalt. Bildet som følger saken er ikke godt nok til å si noe om de andre tre myntene, men dette er ganske klart moderne kopier solgt til turister. Verdien er lik null og nix, og langt bedre eksemplarer kan kjøpes lett som bare det.
Past Horizons opplyser at myntene skal til undersøkelse ved Edinburgh museum. Etterpå er det et ønske at de skal returners for å stilles ut permanent ved Inverclyde-museene. Det er det ingen grunn til, det ville være flaut å kreve inngangspenger for å se dette "funnet".
Den som vil undersøke mer kan slå opp i David Sears Greek Coins (Seaby, London 1979): Nummer 6814 for Lysimachos og nummer 6764 for Demetrios.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar