tirsdag 3. mai 2011

Aftenposten: Gratisreklame for Samlerhuset

Aftenposten har idag både bevist at de driver med gratis reklame i spaltene sine, og gjør et slett journalistiek handverk. Samler på Zimbabwes ulykke, melder de. I følge Aftenposten har nemlig Samlerhuset solgt 200 eksemplarer av 100 trillion dollars-seddelen til nordmenn. "- Har dere noen moralske kvaler med å tjene penger på å selge beviset på Zimbabwes økonomiske ruin?" spør Aftenpostens journalist Øyvind Gustavsen, og regner vel med at det spørsmålet teller med som et kritisk spørsmål.

I realiteten er Gustavsen ikke annet enn et mikrofonstativ for en stor bransjeaktør.

Man må bare gratulere Samlerhuset med denne aritkkelen. De klarer å markedsføre denne 100 trillion dollars-seddelen som noe unikt, og de lykkes med å få en av de mest respekterte avisene i Norge med på notene.

Seddelen er ikke unik i streng forstand, men det er tross alt et ganske snodig tall på sedlene. 100 trillion dollars kan oversettes til 100 billion dollar på norsk. Det er jo et enormt beløp, og er det høyeste på en seddeln noensinne. Men det er en seddel som knapt var i sirkulasjon. De aller fleste har funnet veien til samlere for lenge siden.

Aftenposten sa en gang om seg selv at de ga sold bakgrunn for egne meninger. Det er tydeligvis et prinsipp de forholder seg noe løslig til idag. De klarer å presentere det som en nyhet at 200 nordmenn allerede har kjøpt seddelen fra Zimbabwe. Det er ikke riktig, og hadde journalisten gjort jobben sin, så hadde han raskt funnet ut at denne 100 trillion dollars-seddelen har vært å få tak i her i landet siden 2009. Det er mange som har importert både en og to bunter, og det er sikkert mer enn 1000 nordmenn som eier en slik seddel allerede. Flere andre norske myntfirma har solgt denne seddelen i lang tid - uten at Aftenposten har vært interessert i det.

Nordmenn kan forøvrig når som helst kjøpe denne seddelen på det internasjonale samlermarkedet for et par tre amerikanske dollar og oppover. I Norge har prisen variert over de siste to årene, men vanligvis er prisen mellom 40 og 150 kroner.

Inflasjonssedler er populære samlerobjekter. Tyske sedler fra 1922/23, ungarske fra 1945/46 og Jugoslaviske fra begynnelsen av 1990-åra er stadig populære. De har ofte påtrykt svimlende beløp. Det er spennende for mange, og det handler selvsagt ikke om å samle på andre folks ulykke. Det er heller slik at man forundrer seg over sedler med denne type valærer, og plukker dem opp som historiske kuriosa. Det er uhyre sjeldent inflasjonssedler stiger i verdi, for å si det sånn.

Ingen kommentarer: