søndag 7. august 2011

Sur kjærlighet

"Nå kan du samle på Haakon og Mette-Marits kjærlighetskyss!" skriver Samlerhuset i en mail til sine kunder. Kjærlighetsmedaljen ble nylig utgitt av Det Norske Myntverket og feirer 10-års jubileet til kronprins Haakon og Mette-Marits bryllup. Medaljen er gullbelagt og alle greier, og den distribueres av Samlerhuset (som eier 50% av Det Norske Myntverket).

Utgivelsen har vakt reaksjoner. "Trykkfeil på 25 000 minnemedaljer" skrev sladrepressen. De første bildene av medaljen viste at produsdenten glemte bindestreken i Mette-Marits navn. Ingrid Austlid Rise som er ansvarlig for utgivelsen beklager det hele. "Det har vel hendt verre ting enn dette" sa hun i anledningen. Det har hun selvsagt helt rett i. Feilen ble senere rettet opp, og kanskje finnes det medaljer både med og uten bindestrek.

Finansavisens redaktør Trygve Hegnar sa: "Dette er på grensen til det skandaløse", da han skrev en leder om markedsføringen av medaljen.

Samlerhuset markedsfører medaljen til 99 kroner. Normalt skal den visstnok koste 499 kroner. Kjærlighetsmedaljen er første medalje i en serie som de har døpt Kongeriket Norge, og det blir, som Samlerhuset selv sier, "et gullbelagt historieverk om vårt kongehus."

Slike samlerserier har vært Samlerhusets sikre inntektskilde i årevis. "Leve Norge", "Norges Sølvskatt", "Norge i krig" og mange lignende. Dessverre er seriene preget av repetisjon både av tema og motiver, men det er noe nytt likevel; tidligere ble medaljene preget i sølv eller gull, nå blir de preget i forgylt tambak.

Hvorfor tambak? De siste årene har prisene på edelmetaller som gull og sølv skutt i været. Det har ført til at mynter og medaljer i gull og sølv har blitt mye dyrere. Det Norske Myntverket kunne selvsagt preget medaljen i sølv, men da ville produksjonskostnadene blitt svært høye. Tambak er en legering som ikke koster all verden, og som derfor gir lave produksjonskostnader.

Lave produksjonskostnader gir bedre inntjening. Folk er jo likevel villig til å betale flere hundre kroner for en medalje i forgylt tambak. Dersom de kommende medaljene i serien Kongeriket Norge vil koste 499 kroner som det står i reklamen, så vil det altså være nordmenn som er villig til å betale omtrent like mye for en medaljen i verdiløst tambak som de i sin tid betalte for en i verdifullt sølv. Mye har skjedd med sølv de siste årene, men folk som kjøper disse medaljene tenker ikke over det. Det er lett å bli forført av ordet: "Gullbelagt".

Det er mange måter å brenne av pengene sine på. En måte er å kjøpe Kjærlighetsmedaljen og de andre medaljene i samlerserien Kongeriket Norge. Kundene får aldri igjen pengene sine - med mindre Samlerhuset garanterer evig tilbakekjøp (slik at de kan selges til stadig nye kunder). De som i sin tid kjøpte de andre samlerseriene med medaljer i sølv har i alle fall en slags sikkerhet i at sølvprisene er sterke. De kan alltids selge dem som skrapmetall, og verdien på de vanligste medaljene ligger på rundt 140 til 220 kroner.

"Medaljene skal angivelig være belagt med 24 karat gull, og det er imponerende slik som gullprisen stiger. Men hvor mye gull er det man får for 99 kroner?" skrev Trygve Hegnar i Finansavisen. I dagens gullmarked får du rundt en tredjedels gram gull for 99 kroner. Det vil si: Dersom du stikker innom en mynthandler som driver med salg av gull. Jeg aner ikke hvor mye gull Det Norske Myntverket har lagt utenpå Kjærlighetsmedaljken, men det spiller i og for seg ingen rolle; dette gullet er i praksis verdiløst. Gullbelegget er så tynt at det ikke er mulig å gjenvinne det uten at raffineringskostnadene blir skyhøye. Det vil rett og slett ikke lønne seg.

Kjærlighetsmedaljen og samlerserien Kongeriket Norge blir sikkert artige suvenirer for mange, men god økonomi er det ikke. Antagelig er det en bedre investering å bruke pengene på en kinobillett til jenta du er forelska i.

Ingen kommentarer: