fredag 7. september 2012

10 kroner for stemmeretten

Siri Dokkens vinnerutkast til neste års minnemyny. Bilde:  Norges Bank.
Neste år slipper Norges Bank en ny minnemynt. Den utgis i anledning at det er 100 år siden Storinget ga kvinner stemmerett. Skjønt ga og ga, stemmeretten ble kjempet fram fra grasrotoa. Det er nettopp det Siri Dokken så mesterlig har klart å få fram på sin minnemynt for jubileet. "Å løfte i flokk" har hun kalt motivet. Det viser fire kvinner som med kraft og utholdenhet flytter på en grense eller en skjevhet. Kanskje kan den skjeve linjen de dytter på er graden av likestilling i Norge? For Siri Dokken er det i alle fall meningen å vise at demokrati kommer nedenfra og handler om å flytte akser og tyngdepunkt, og skape forandring, slik hun sier i Norges Banks pressemelding.

Det ser ut som et riktig og interessant motiv for en mynt. 

Myntsamlere vil raskt kjenne igjen den generelle utformingen; her er motivet delt i to felter, der det ene er større enn det andre. Vi kan allerede nå med nesten 100% sikkerhet si at det ene feltet il være blankt og det andre matt, slik at kontrasten mellom de to feltene understrekes. Slik har man designet norske minnemynter i flere år, blant annet til Abel-jubileet i 2002. Det er mulig denne generelle utformingen er en trygg ramme som nye designere kan prøve seg innenfor. Dersom det hjelper, så er det en bra ting; det utgis for få nye mynter her i landet, og flere bør prøve seg på myntdesign. 

Derimot har jeg litt større problemer med historiefortellingen. Dersom meningen er å få fram det kollektive og samlende arbeidet med å kjempe fram kvinnenes stemmerett, så synes jeg det er merkelig at mennene er helt fraværende på mynten. Kvinnenes stemmerett var resultatet av mange tiårs kamp for allmenn stemmerett. Gjennom hele 1890-tallet ble det arrangert egne stemmerettstog 17. mai, og parolen var stemmerett for menn OG kvinner. Disse demonstrasjonene hadde stor deltagelse, og for mange var spørsmålet viktigere enn å oppløse unionen med Sverige. Kvinnene fikk riktignok stemmeretten sist og det kan nok tolkes som kronen på verket, men det var mange menn som sto last og brast med sine mødre, søstre, koner og kjærester i denne kampen. 

Dessuten ønsker Siri Dokken å feire demokratiet generelt med denne mynten,  om jeg forstår pressemeldingen fra Norges Bank rett. Da er det også rart at menn ikke er med på mynten. Dette er ikke bare sagt i likestillingens navn, men også for å fortelle historien slik den foregikk og ikke bygge opp om myter om at kvinner sto mot menn, eller sto helt alene, i kampen for demokrati i Norge. 

Mynten slippes på den internasjonale kvinnedagen 8. mars neste år. Det skal bli spennende å se det endelige resultatet, og det er bare å ønske den ferske myntdesigneren lykke tili arbeidet med ferdigstillelsen. 




Ingen kommentarer: