onsdag 12. september 2012

20 kroner 1883 & Co.

Dyre mynter, fine mynter og spennende mynter har vært tema for den siste uka. Nå jobber jeg med del 2 av toppauksjonen til Numisma Mynthandel, og det er nesten litt uvirkelig hvilke mynter som har ligget på pulten. 20-kroner 1883 for eksempel. Den mynten har nesten en legendarisk status i samlermiljøet. Norske gullmynter er populære samlerobjekter. De ble preget den gangen norske pengesedler var backet av gull. Den gangen vi var på gullstandarden fra 1875 til opp i 1900-årene.

Gullstandarden skulle gjøre det enklere med internasjonal handel, og sikre at en krone alltid var verdt en krone. Stabile priser og stabile lønninger ble resultatet. Norge var med i Den skandinaviske myntunionen, og både Sverige og Danmark preget gullmynter som var av samme verdi og hadde like mye gull som de norske. De kunne sirkulere om hverandre, men i Norge sirkulerte det lite gull. Nordmenn hadde tiltro til pengesedlene fra Norges Bank, og banken kontrollerte nøye hvor mange sedler som var i sirkulasjon i forhold til gullet de hadde i hvelvet. De lå trygt i hvelvet, selv om den vanlige mann i gata kunne - i teorien - veksle inn sedlene i gull om han ønsket det. Åpningstidene i luka hos Norges Bank skal visstnok ikke ha vært særlig publikumsvennlig.

Da nazistene innvaderte og tok over Norge, så ble gullet smuglet ut av landet og ble plassert først i England og så i USA. Mynter fra den legendariske "Gulltransporten" er populære blant samlere, selv om det faktisk utgjør brorparten av de gullmyntene som finnes på samlermarkedet idag. En av de myntene som etter sigende ikke var med i "Gulltransporten" er 20-kroner 1883. Det ble likevel funnet 2 stykker, i følge Gunnar Thesen i Oslo Myntgalleri (han var med da myntene fra "Gulltransporten" ble hentet hjem til Norge). Hvor mange 20-kroner 1883 som er i markedet er usikkert, men de fleste samlere nevner at det finnes 40 stykker. Det ble preget 35 900 i følge katalogen Norges Mynter, men ingen vet hvor de resterende befinner seg idag. De kan væe smeltet ned, eller de kan ligge i en tønne i kjelleren til en europeisk storbank.

20-kroner 1883 er altså en sjelden mynt, og de aller fleste mangler den for å sikre seg et komplett sett norske gullmynter. Det er stadig flere som ønsker seg et slikt komplett sett, og derfor har da også prisen på mynten steget kraftig. For tre-fire år siden lå prisen på et 01-eksemplar på rundt 100-110 000 kroner, men prisen har steget jevnt og et eksemplar ble for et års tid siden solgt for 240 000 kroner. Numisma skal selge et eksemplar i veldig pen 01+ kvalitet 6. oktober, og det skal bli spennende å se hva den går for.

Som sagt har det ligget end el spennende mynter på pulten i det siste, og jeg skal presentere noen av dem i bloggen framover. Det er mynter i god kvalitet som 10-kroner 1902 i 0, altså helt usirkulert. Den sjeldne 1/2-speciedaleren fra 1873. Den mynten ble spesiallaget til kong Oscar IIs kroningsreise sommeren 1873. En annen kongelig mynt er reisedaleren 1704. Spesielle mynter som 2-kronen 1909 har jeg også fått tatt i nærmere øyensyn; denne mynten finnes egentlig ikke i følge kildene, men er kjent i 8 eller 9 eksemplarer.

Jeg presenterer en ny mynt i morgen.

Ingen kommentarer: