onsdag 14. november 2012

Ny bok: Norske dekorasjoner

Tilfeldigvis mens det stormer som verst over en av Kongens utmerkelser – H.M. Kongens fortjenstmedalje – så kommer Harald Hallbergs nye bok Norske dekorasjoner: Tildelt med bånd til å bæres på uniform eller sivilt antrekk. Dette er den første virkelig samlende oversikt over norske belønnings- og fortjenstdekorasjoner fra 1819 til 2012. Norske dekorasjoner er resultatet av fem års frivillig innsats og arbeid.

Norske dekorasjoner tar for seg alle de offisielle norske ordenene og medaljene, slik som St. Olavsordenen og Krigskorset, Den norske løves orden og Kroningsmedaljen fra 1906. En rekke dekorasjonsmedaljer; både belønnings- og fortjenstmedaljer, fra sivile foreninger og forbund er med. Det gjelder for eksempel Det Kgl. Selskab for Norges Vels Medalje for lang og tro tjeneste.

Hallberg bruker god plass på å formidle bakgrunnen for hver medalje, og alle beskrivelser er utdypet med forklaringer på hva medaljen eller ordenen ble gitt for, og gjerne også eksempler på hvem som har fått medaljen. Særlig interessant for en historiker er den statistiske oversikten over tildelinger av St. Olavsordenen, ordnet etter regent og dekorasjonsgrad. Her ligger det et godt grunnlag for videre forskning og formidling om vår nasjonale hoveddekorasjon.

Det er en bok som passer for samlere, dekorerte, historisk interesserte og historikere. Hallberg har samlet et unikt bildemateriale av alle ordener og medaljer, og særlig må jeg peke på det fantastiske arbeidet han har gjort med å dokumentere de ulike typene av St. Olavsordenen. Her finner leseren gode illustrasjoner og svært detaljerte beskrivelser av de ulike modellene av ordenen som har vært i bruk siden 1847. Ingen har publisert noe lignende her i landet tidligere. Alle illustrasjonene er i farger.

Mange har bidratt til boka, og det er hyggelig at numismatiske fagmiljø på museer har bidratt så mye. Disse bidragene er ikke selvskrevne i vår tid hvor museene vokter om sine samlinger og arkiver på en mer og mer lukket måte. Positivt er det også at samlere har satt til side egne ambisjoner og bidratt til at nettopp denne boken. Norske dekorasjoner er en god, tykk bok og som forfatteren formidler den på en trivelig måte en nasjonalhistorie ingen andre har skrevet.

Gratulerer!


Harald Hallberg: Norske dekorasjoner: Tildelt med bånd til bæres på uniform eller sivilt antrekk, Dreyer Bok AS, 2012. ISBN: 978-82-93193-17-3. 464s, ill.Veiledende pris: 400 kroner.

Ingen kommentarer: