mandag 14. januar 2013

Gullmyntfunn er bare bløff

Haugesunds Avis medte i dag om et regelrett sensasjonelt funn av en bysantinsk solidus i Avaldsnes. "Mynten skal være unik i norsk sammenheng" meldte avisen, "og [den] ble levert inn til Nordvegen Historiesenter forrige uke. I dag ble den overrukket til Arkeologisk museum Universitetet i Stavanger."

Les oppslaget i Haugesunds Avis: Fant viktig mynt fra 500-tallet.
Karmsund Avis med en fyldig artikkel: Sensasjonelt arkeologisk myntfunn på Avaldsnes.
Også Aftenposten gikk på bløffen i kveld (senere fjernet): Sensasjonell romersk gullmynt

Mynten er i seg selv ikke særlig uvanlig. Det er en bysantinsk gullmynt, en såkalt solidus, preget under keiser Justinian I som regjerte i årene 527 til 565 e. Kr. Denne mynte ble preget en gang etter 545. Det finnes store mengder slike mynter på samlermarkedet, og nettopp denne mynten ville nok være verdt rundt 2000-2500 kroner idag.

Det vil si. Nettopp denne mynten ble solgt på en amerikansk auksjon i 2009 for 250 us dollar.

Mynten er rett og slett plantet i arkeologenes hender med håp om at de skulle presentere den som et stort funn. Det har de da også gjort, og jeg forestiller meg at innlevereren humrer godt i skjegget der han sitter med kaffekoppen.

Dessverre er det ikke noe som helst håp om at mynten er funnet i Norge.

Som man kan se av bildene i saken, så har mynten en meget karakteristisk form, og deler av mynten er svakt preget. Legg også merke til de inngraverte strekene på begge sider av mynten, bl.a. noe som ser ut som en trekant under stjernen på baksiden. I tillegg er det rester av originalt funnbelegg på mynten, og dette er synlig på bildene både fra Nordvegen Historiesenter og Stack's. Slikt funnbelegg danner unike flekker på mynten, og er definitivt bevis på at det er snakk om den samme mynten i begge tilfeller.

Funnet i Norge? Legg merke til den inngraverte sikk-sakk-s på siden av keiserportrettet. Legg også merke til det svake preget i randen. På baksiden kan man notere seg ripee under stjernen, og det svake preget i underkant.

Så kan den som vil studere dette bildet fra det velrenomerte auksjonshuset Stack's. Denne mynten ble solgt i august 2009, og er nettopp det samme eksemplaret som man nå slår opp som et sensasjonelt funn.


... og på dette bildet finner man igjen alle de typiske kjennetegnene. Mynten er slett ikke funnet i Norge, men kjøpt på auksjon i USA i 2009.Referanse: Stack's Coin Galleries 18. august 2009, lot 4382.
Det er ikke første gang norske arkeologer blir lurt av sensasjonelle funn. I myntbransjen sier vi ofte at dersom noe er for godt til å være sant, så er det antagelig ikke sant. Det er noe arkeologer også bør legge seg på minnet - særlig når det tar 20 minutter å søke opp det riktige svaret på internett. Det er vel kortere tid enn man har brukt til å registrere dette funnet.

Neste gang: Kontakt en numismatiker ;) Han vet antagelig hvor du skal lete etter informasjon.

... og så et annet eksempel på at arkeologer lar seg lure:

Labofunnet var juks - ikke overraskende
Er Labofunnet en spøk?

Spøkefuglen har donert noen gram rent gull til et museum. Dersom de er villige til å selge mynten, så er jeg villig til å kjøpe den. En mynt med denne røverhistorien knyttet til seg er virkelig verdt å eie, og kan tjene som en formanende historie for kommende arkeologer.

Da bløffen var avslørt ble det slått stort opp i lokale medier, og det virker som om arkeologene har landet på beina. Godt humør og en humoristisk holdning har reddet dagen. Her er et knippe saker:

Haugesunds Avis: Bare en bløff?
Karmøytt: Blogger avslørte myntbløff.
NRK Rogaland: - Selvfølgelig er det flaut. 
TV Haugaland: Valgte å stole på finneren.
TV Haugaland: Dagen derpå på Avaldsnes.
NRK Rogaland: Hun vil ha gullmynten selv om den er falsk (nå er den ikke falsk, mynten er ekte - det er funnhistorien som er bløff.)

Ingen kommentarer: