fredag 11. januar 2013

Verdiløse sedler

548 millioner kroner er forsvunnet meldte Norges Bank denne uken. Det er selsagt snakk om pengesedler som nå er nullet, altså at verdien er skrevet til 0 kroner til tross for pålydende verdi av 1000-, 500-, 100- eller 50-kroner. Jeg har omtalt dette fenomenet flere ganger på bloggen:

Gamle 1000-lapper uten verdi?
Snart verdiløse pengesedler

Flere aviser har den siste uka laget større eller mindre oppslag, som i Aftenposten: 548 millioner kom ikke til rette

Igjen er det verdt å understreke at det kun er enkelte spesielle sedler som kan oppnå en høyere pris i samlermarkedet. Generelt er 1000-lapper mindre verdt enn 1000 kroner i samlermarkedet, og når det er hele 397 millioner kroner av dem gjemt i bankbokser og under gulvtepper, så er det rett og slett nok til flere generasjoner samlere.

Den eneste seddelen det er litt håp for er 500-lappen med Edvard Grieg. Den sirkulerte i bare begrenset mengde, og er langt mer uvanlig enn de andre sedlene. Forutsetningen for at den skal interessere samlere er selvsagt at den må være helt ubrettet.

Med dette har Norges Bank gjennomført den største monetære renovasjonen i Norge siden krigen. Etter krigen ble alle sedler i 2. utgave gjort ugyldige, og måtte veksles om  i nye sedler. Den gangen ønsket man å straffe krigsprofitører og kollobratører, mens man idag nok heller ønsker å straffe de som har skjult svarte penger.

Til sammenligning kan man i mange andre land fortsatt veksle gamle sedler, slik som Tyskland, Spania, USA, Canada, Japan og så videre. Rike Norge, derimot...




Ingen kommentarer: