søndag 13. januar 2013

... then we take Berlin

Fasaden til Bodemuseet i Berlin.
Berlin opplever en stadig økende populartitet blant unge og gamle turister. Byen er særlig mye brukt for helgeutflukter, kultur- og matopplevelser. For myntsamlere er Berlin også verdt å få med seg. Det er ikke shoppingmulighetene som trekker myntsamlere til byen; bortsett fra en stor myntmesse hvert år, så har Berlin sørgelig lite å by på av myntbutikken. Det som derimot er verdt å få med seg er utstillingen i Bodemuseet.

Museumsinsel - Museumsøya - er like så spennende som Robert L. Stevensons skattøya. De klassiske museene ligger på rekke og innbyr til noen timers åndelig utvikling; i tråd med de beste hensikter i tysk bildung. Pergamonmuseet med sin fantastiske byport fra Babylon, og Altes Museum som med det flotte portretthodet av den egyptiske Nefertiti. Alt ligger bare en kort spasertur fra jernbanestasjonen på Friedrichstrasse eller Unter den Linden. Bodmuseet ligger helt på spissen av øya. Det er her du finner myntsamlingen.
Kanada: 1 million dollar 100 kilo rent gull.

Det er i Bode du finner den store kanadiske 1 million-dollars gullmynten. Vekten er 100 kilo rent gull og størrelsen er svimlende. I tillegg finner du en kavalkade av sentrale og vakre mynter i montrene. Kvaliteten er utsøkt, og presentasjonen er ryddig og lettfattelig for alle myntsamlere.

Jeg stikker innom en gang i blant for å se et par av mine favoritter: Dekadrakmen fra Athen og Una and the Lion fra Storbritannia. Det er mynter jeg aldri vil få sjanse til å eie selv. De er også så kjente at nesten enhver numismatisk publikasjon har et bilde av dem. Det er likevel stor forskjell på å se dem i en bok, og se dem i virkeligheten. Heldigvis er de montert så bra at du kan komme veldig nær myntene.

Athen: Dekadrakme ca. 460-årene f.Kr.
Dekadrakmen fra Athen er en klassisk godbit, og en legendarisk drømmemynt for de største samlerne av antikk gresk mynt. Bodemuseet har et eksemplar på utstilling. Uglemynter fra Athen er stadig populære blant samlere, og mange har sjansen til å skaffe seg en tetradrakme fra byen. Tetradrakmen er fire-drakmer som veier omtrent 17 gram. En dekadrakme er en 10-drakme som veier 42-43 gram. Det finnes antagelig hundretusenvis av tetradrakmer, men antagelig ikke flere enn 48 dekadrakmer fra Athen.

Storbritannia: Una and the Lion 5 pund 1837 i gull.
Una and the Lion er en gullmynt med 5-punds pålydende som ble utgitt av dronning Victoria i 1839. Mestergravøren William Wyon graverte mynten. Et flott portrett av den unge dronningen preger forsiden, men baksiden er nok mest interessant; den viser dronning Victoria og en løve. Dette er kanskje en av de flotteste britiske myntene som er utgitt, og selvsagt meget ettertraktet.

Motivet er inspirert av diktet The Faerie Queen som Thomas Spencer skrev i 1590. I diktet reiser dronningen på store reiser med St. Georg, og alltid med en løve ved sin side. 

Mange andre spennende mynter er også utstilt på Bodemuseet, og jeg oppdager stadig noe nytt på hvert besøk. Jeg kommer tilbake til dem.

Ingen kommentarer: