Hva gjør Norges Bank? Kinesere har laget en forfalskning av en norsk 50-krones minnemynt fra 1995. Det er bare små detaljer som skiller denne fra en ekte. FN-symbolet på baksiden (i krøllen på 5-tallet) er det enkleste tegnet man kan se etter. På den ekte mynten er det et kart i symbolet, forfalskningen ser ut som en basketball.
Jeg trodde egentlig bare det var gamle norske mynter som var attraktive for kinesiske falskmyntnere. Falske speciedalere fra 1835 og 1849 har dukket opp på Ebay, og de har blitt solgt til blant annet norske samlere.
Jeg har tatt helt feil, selv moderne minnemynter er attraktive for kinesiske falskmyntnere.
Nå har en forfalskning av minnemynten for FNs 50-års jubileum i 1995 blitt avslørt av norske myntsamlere. Det er en god forfalskning og den er preget i beste proof-kvalitet. Dessuten er det en forfalskning av en gangbar mynt, eller tvungent betalingsmiddel som det heter i loven. Denne forfalskningen rammes av straffeloven.
Ekte 50-krones minnemynt fra 1995. Den skal veie 16,85 gram og er preget i 925/1000 fint sølv. Diameter er 32 mm. Bilde fra Norges Bank.
Den falske mynten finnes i gult og hvitt metall. Den gule veier 16,2 gram, den hvite 20,2 gram.
Forfalskningen ble solgt for 95 amerikanske dollar av en kinesisk selger på Ebay, det er om lag 500 norske kroner. En ekte mynt selges for mellom 1000 og 1200 kroner.
Det er tydelig at vi står ovenfor dyktige falskmyntnere. Selgeren opplyser at han kjøpte 10 stykker på sitt lokale myntmarked, men det finnes mange flere av disse.
Det er bare små detaljer som skiller en falsk mynt fra en ekte. En detalj som at forfalskningen har en for enkel versjon av FN-symbolet er det som gjør den raskt gjengjennelig.
Nå er det kanskje på tide at Norges Bank tar etter andre lands nasjonalbanker og lager mynter med sikkerhetselementer. Dersom disse kinesiske falskmyntnerne klarer å lage en god forfalskning av en norsk minnemynt, så klarer de å lage gode forfalskninger av de enkle norske 10- og 20-kronene. De har langt enklere motiver og det er ikke lagt inn noen sikkerhetselementer i dem.
Det Norges Bank kan gjøre er å legge inn latente motiver eller å prege myntnene i to metaller. Det finnes måter å beskytte nordmenn mot slike forfalskninger; det står bare på viljen til å gjøre det.
Foreløpig er det samlere av norske mynter som blir rammet. Det går nok ikke lang tid før det er vanlige norske forbrukere som får neven full av falske 20-kroner.
Mynten har forresten også dukket opp på den norske auksjonssiten QXL. Der beskrives den som en kopi, men det er jo snakk om simpelt falskmyntneri. QXL har ingen planer om å gripe inn.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar