lørdag 26. april 2008

Oslo Mynthandels auksjon: Norske mynter

Etter første dag av Oslo Mynthandels vårauksjon er det bare én konklusjon å trekke: Norsk daler- og skillingsmynt er i vinden som aldri tidligere. Det hele startet med salget av kong Sverre Sigurdssons penning. Det finnes bare tre eksemplarer i privat eie av denne mynten, og det gjenspeilet seg i salgsprisen.

Sverre-penningen

Det var første gang Sverre-penningen ble tilbudt på offentlig auksjon i Norge. Den lille penningen hadde en utropspris på 100 000 kroner. Budgivningen stanset på 375 000 kroner, og med kjøpssalær ble sluttsummen 442 500 kroner. Dermed er denne penningen blant de aller dyreste norske myntene.

Ivrige Frederik-fans
Dansketidas mynter er stadig like populære samlerobjekter. Et nydelig eksemplar av kong Christian IVs speciedaler fra 1637 ble solgt for 23 000 kroner. Det er ikke så galt for en slik mynt. En sjelden speciedaler fra kong Frederik III preget i 1659 ble klubbet ned for 66 000 kroner.

Kong Frederiks mynter gikk i det hele tatt bra på auksjonen. En usedvanlig stor samling 2-marker og 1-marker var lagt ut for salg, og det ga mange samlere en mulighet til å komplettere sine egne samlinger. Flere sjeldne årstall og varianter gikk langt over utropsprisen. Et svært pent eksemplar av 2-marken 1654 ble solgt for 5200 kroner, det var langt over utropsprisen på 1200 kroner. En sjelden 2 mark 1651 hadde en utropspris på 2000 kroner, men ivrige budgivere ga seg ikke før den oppnådde 11 000 kroner. Generellt gikk myntene for tre ganger utropsprisen, noen for langt mer.

Kostbare dalere
Reisedalere og ranskriftsspecier er også populære. Randskriftspeciene ble preget på Kongsberg i 1790-årene, og er blant de mest særegne myntene man har produsert her til lands. Myntene er preget med patriotiske og gudfryktige ranskrifter skrevet på versefot. En mynt med innskriften "Danner Kongis Nordske Fielde Slige Frugter Har I Vælde" ble solgt for 25 000 kroner. Et annet meget pent eksemplar med innskriften "Det Klipperne Yder Vor Bergmand Udbryder Hvad Hytten Da Gyder Af Mynten Vi Nyder" fant en fornøyd ny eier for 42 000 kroner.

Da danskekongene dro på reise i Norge fikk de preget spesielle mynter ved myntverket i København. Siden myntene er preget for bruk i Norge, så regnes de som norske selv om de er preget i Danmark. En flott daler preget til kong Christian VIs reise i 1733 gikk for 44 000 kroner. Like dyr ble ikke den morsomme daleren preget til kong Frederik IVs reise. Den har innskriften: "Troe Löve-Mod Og Hvad Dan-Kongens Gunst Kan Vinde, Mens Norges Klippe Har Mand, Skal Hos Nordmand Finde". En nordmann fant den var verdt 23 000 kroner.

Bilde: Oslo Mynthandel auksjon 60, lot 673, Reisedaler 1749.

Ingen kommentarer: