tirsdag 15. april 2008

Kong Sverres penning

Lørdag 26. april er en dag myntsamlere bør merke seg. Oslo Mynhandel kommer til å auksjonere bort en numismatisk godbit: Kong Sverres penning. Han var konge i årene 1177 til 1202, og var den eneste av de norske middelalderkongene som preget mynter med motiv på begge sider.

(Bilde 1: Oslo Mynthandels Sverre-penning. Fra auksjonskatalogen.)

Sverre-penningen har et bilde av kongen på forsiden, og et kors og innskriften NI på baksiden. Det betyr at mynten ble preget i Nidaros en gang i 1180- eller 1190-årene. Mynten er tynn og veier bare 0,39 gram. Særlig stor er den heller ikke i dagens målestokk, knapt på størrelse med en 50-øring og langt tynnere.

Sverre-penningen er en sjeldenhet. Det er bare kjent tre eksemplarer i
privat eie, og ett av dem dukket først opp på en tysk auksjon for to år siden. De to andre er berømte i det norske myntsamlermiljøet. Penningen Oslo Mynthandel skal auksjonere bort kommer fra den store samlingen til Den norske Creditbank. De kjøpte den igjen fra den kjente norske myntsamleren og medaljegravøren Halfdan Rui. I dag er det Den norske Bank som står som eier. Den 26. april 2008 vil den bli solgt til høyest bydende.

Utropsprisen hos Oslo Mynthandel er 100 000 kroner. Sverre-penningen vil likevel gå for en langt høyere pris. Da en lignende penning ble solgt av Westfälische Auktionsgesellschaft i september 2006 var utropsprisen 2500 euro (20 000 kroner). Oslo Mynthandels representant bød på vegne av en norsk storsamler, og fikk tilslaget på 22 000 euro (180 000 kroner).

(Bilde 2: Westfälische Auktionsgesellschafts Sverre-penning.)

Oslo Mynthandels auksjonskatalog kan du laste ned fra hjemmesidene deres. Link: Oslo Mynthandel.

Ingen kommentarer: