søndag 13. april 2008

Svindlet for 10 000 på eBay

Følg svindelen direkte: Denne falske speciedaleren fra 1849 blir nå solgt på eBay. Den uheldige kjøperen vil betale nær 3000 kroner for en verdiløs mynt.
Svindel på eBay: Denne falske speciedaleren fra 1849 ble solgt på eBay. Den uheldige kjøperen betalte nær 10 000 kroner for en verdiløs mynt.

Det er bare en snau uke siden kinesiske svindlere solgte en falsk norsk speciedaler på eBay. Denne uka ble det lagt ut nok en falsk speciedaler på den populære auksjonssiden. Det er en velkjent forfalskning av en norsk speciedaler fra 1849 som ble tilbudt høyeste budgiver. De ekte myntene ble preget på Kongsberg under kong Oscar I, mens den falske utgaven ble laget i Kina for kort tid siden.

Forfalskningen har tidligere vært omtalt på denne bloggen og i NNF-nytt/Norsk Numismatisk Tidsskrift. Selv på Facebook har mynten fått behørig omtale, men det synes som om markedet etter denne forfalskningen er umettelig. Dette er det fjerde eksemplaret som har blitt solgt siden april 2007.

Den aktuelle auksjonen sluttet fredag ettermiddag. 1825 dollar var høyeste bud; det er om lag 10 000 norske kroner.

Auksjonen er anonym, slik at vi ikke fikk vite identiteten til budgiveren. Norske dalere er populære samlerobjekter både i Norge og i utlandet, og det kan godt ha vært en nordmann eller en amerikaner som blir svindlet denne gang.

Selgeren var en kinesisk svindler som har solgt mange forfalskninger – ikke bare av norske mynter. Han opererer under mange ulike navn på eBay, bl.a. oldart*, yr_2000 og denne gang lr_2000. Det er mulig han også har flere andre identiteter. Han har solgt flere falske speciedalere, og noen av dem har havnet i Norge.

En av disse forfalskningene ble forsøkt solgt i Norge av en norsk samler høsten 2007. Den gangen ble forfalskningen oppdaget og auksjonen ble stanset. Den uheldige samleren tapte 7000 kroner på mynten.

Heller ikke denne gang grep eBays vaktbikkjer inn og stanset svindelannonsen. Det er derfor all grunn til å være på vakt når man ser på tilbudene på eBay.

Ingen kommentarer: