Svindel på internett: På det populære auksjonsstedet ble det tilbudt en kinesisk forfalskning av en sjelden norsk speciedaler fra 1857. Budene nådde helt opp til 5400 kroner før auksjonen ble stoppet.
De kinesiske forfalskningene av sjeldne norske mynter har nådd våre hjemlige auksjonssider. Denne uka ble det lagt ut en falsk 1 speciedaler fra 1857 på QXL. Budene nådde 5400 kroner før auksjonen ble stoppet.
Den originale mynten ble preget for kong Oscar I på Kongsberg i 1857. Enhver original og ekte norsk speceidaler er ettertraktet av samlere, og mange er verdt mangfoldige tusen kroner. Derfor er det god butikk å svindle intetanende myntsamlere. Kinesiske svindlere har i de siste årene spesialisert seg på å lage forfalskninger av disse speciedalerne, og de blir solgt for gode penger på auksjonssteder som eBay. Noen av disse forfalskningene blir kjøpt opp av skandinaviske samlere som igjen forsøker å selge dem på norske auksjonssteder. Særlig har QXL blitt brukt til dette. Det er all grunn til å være på vakt.
Mer svindel: Også på eBay blir det solgt kinesiske forfalskninger av sjeldne norske mynter. Dette eksemplaret ble solgt i fjor for en god slump penger.
Dette er en beviselig falsk mynt! Det som avslører de kinesiske forfalskningene er at flere ulike mynter har helt identiske sirkulasjonsmerker. Det er umulig at to ulike mynter har fått eksakt de samme hakkene og ripene. Dette har kineserne glemt når de laget støpeformer og begynte å produsere den ene forfalskningen etter den andre. De to 1857-dalerne jeg avbilder i denne tråden har for eksempel akkurat de samme hakkene på halsen til kong Oscar. Tilsammen er det mer enn 30 identiske merker på begge myntene.
Beviset: Myntene har mange fellestrekk, blant annet har de flere identiske hakk og riper. Blant dem to horisontale riper på nakken til kong Oscar.
QXLs sikkerhetsavdeling er koblet inn i saken, og flere samlere og eksperter har uttalt seg. Det var ingen tvil om at annonsen til Sv_bb stred mot QXLs regelverk, hvor det bl.a. i brukeravtalens §6.6 og 6.7 heter at beskrivelsen må være nøyaktig og ikke bryte med noen rettsregel.
Selgeren gjorde seg skyldig i brudd i markedsføringsloven, som bl.a. inneholder et forbud mot villedende markedsføring i §2. Det er villedende å beskrive denne forfalskningen som ekte.
Takket være innsatsen fra årvåkne myntsamlere ble auksjonen stanset av QXL i god tid.
PS. 8. april 2008: Den svenske eieren av mynten forsøker nå å bli kvitt den på eBay. Han oppgir riktignok i teksten at han har fått melding fra noen at den er falsk. Men han mener likevel at den er ekte siden den veier så mye som en speciedaler skal, og at detaljene er skarpe. Så mye fikk han altså med seg: Det var jo ikke akkurat vekta som var avgjørende, men at den har 30 identiske hakk og merker tilfelles med en annen falsk mynt!
Forsiden: Mynten til høyre blir i dag solgt på QXL. Den har alle de 15 merkene som er markert på mynten til venstre. Det betyr at den er en kopi og dermed en falsk mynt.
Baksiden: Det samme er tilfellet for baksiden av mynten. Mynten til høyre blir i dag solgt på QXL, og selv på denne siden av mynten har den 15 felles merker med mynten til venstre.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar